Tips en veelgestelde vragen

Een strenge winter hoeft voor uw caravan geen problemen op te leveren, als u maar de juiste voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Voordat de caravan zijn winterstalling ingaat moet u even de volgende punten nalopen.

Kalk in de afvaltank verwijderen
Na enige tijd ontstaat er in de thetford afvaltank een witte schil. Dit kan verwijderd worden d.m.v. Thetford cassette reiniger.
Een dosering de afvaltank half vullen met warm water. Dan de tank terug zetten en met de caravan gaan rijden (terugreis).

Zwarte vlokken in het toilet verwijderen
Zwarte vlokken komen zeer vaak voor in de spoeltank van het toilet.
U ziet ze meekomen met het doorspoelen van de WC. Dit is te voorkomen door een mengsel van 1:10 chloor/water het reservoir te vullen en dit na ca. een halve dag af te tappen.
De algen zijn nu dood.

Het voorkomen hiervan is na het aftappen de vuldop niet te monteren maar de er los naast te leggen. De tank kan nu drogen en er kan geen alg meer ontstaan.

Accu verwijderen
Indien u een accu in uw caravan heeft voor bijvoorbeeld een mover of als boordaccu, dan is het verstandig om deze accu uit de caravan te halen voordat deze de winterstalling ingaat. De accu kunt u het beste in een verwarmde ruimte bewaren, waarbij hij is aangesloten aan een (druppel)lader zodat de accu vol gehouden wordt.
Een Lion accu mag een half jaar vrij staan mits de laadplug eruit is. uiteraard staat de hoofdschakelaar uit!

Watertank aftappen
Om de watertank niet te laten bevriezen, is het raadzaam om deze af te tappen door het aftappunt in de vaste watertank open te zetten totdat de tank geleegd is. Mocht u geen aftappunt in de watertank hebben, dan kunt u de tank voor een groot deel leeg krijgen door hem via de waterpomp leeg te pompen.

Boiler aftappen
De boiler van uw caravan kunt u het beste aftappen wanneer de caravan zich in een horizontale positie bevindt. Om het aftappen te beginnen dient u de kraantjes op de bodem naast de boiler volledig open te draaien. Vervolgens zult u de keukenkraan en badkamerkraan open moeten zetten op de warmwater stand waarbij de caravan geen spanning op de waterpomp heeft staan(de waterpomp hoort u dus niet draaien). Hiermee zullen de waterleidingen ontluchten en de waterleidingen en boiler beter leeglopen.

Enkele caravans hebben nog extra aftapkraantjes in de waterleiding zitten om de waterleiding af te tappen. Indien dit bij u het geval is kunt u ook deze kraantjes open zetten.

Mocht u twijfelen over de juiste horizontale positie van uw caravan tijdens het aftappen, dan kunt u de aftappunten open laten staan tijdens de rit naar de stalling. Eventueel kunt u dit doen door de caravan in meerdere posities te zetten door middel van het in- en uitdraaien van het neuswiel.

Aan de onderzijde van de caravan ziet u bij de aftappunten het water uit de boiler en leidingen lopen. Indien deze aftappunten geen water meer geven is de boiler gereed voor de winter.